In de zomer van 2015 zijn Lexie en Cleo bij ons in huis gekomen. Twee kleine kittens – met toen nog een dunnere vacht – begonnen aan een nieuw avontuur. Lexie hadden we een maand eerder opgehaald bij de cattery en waande zich al redelijk snel comfortabel door de hele woning. Het gemis van haar vader, moeder, broertjes en zusjes probeerde we zo veel mogelijk op te vangen door veel met haar te spelen. Tot de dag dat we Cleo op gingen halen leken we alles piek fijn in orde te hebben.

De eerste spannende maand van Lexie en Cleo

Echter is ze in die nacht door de lamellen heen gekropen waarbij een openstaand raam (2e etage) haar twee mogelijkheden bood, links of rechts af. De jaren 50 woning van ons heeft namelijk aan de buitenkant een soort van sierlijke richel dat net breed genoeg is voor 1 kitten. Midden in de nacht heeft ze het gepresteerd om over deze richel naar het openstaande raam van de slaapkamer van de buurvrouw te lopen. Deze verschoot zich op haar beurt een hoedje bij de aanwezigheid van onze Lex op haar bed. Ooopss! Niks vermoedend zette ze Lexie midden in de nacht buiten waarbij de buurvrouw ’s ochtends aan de bel trok met het bericht dat ze onze kat buiten had gezet. De eerste gedachte die ik had was, we halen vandaag de tweede kat op en de eerste is al weg gelopen! Maar we hadden geluk, de zoektocht duurde niet lang, ze zat braaf om de hoek verscholen te wachten op ons, althans daar leek het op. Haar eerste avontuur als wilde kat buiten is haar (denk ik) niet goed bevallen.

De ontmoeting tussen Lexie en Cleo

Bij de ontmoeting tussen twee onbekende katten is het belangrijk dat de nieuwe kat eerst een aantal uren zelf kan rond wandelen door het huis. Hiermee geef je de kat de ruimte om eerst te wennen aan haar nieuwe omgeving. Fijnste voor de kat is dat het op dat moment rustig is in huis zodat er zo min mogelijk prikkels zijn waardoor ze afgeleid kan worden. Ook is het verstandig dit kamer voor kamer te doen, dus begin bijvoorbeeld in de grootste kamer – de woonkamer – waarna ze daarna de rest van de woning kan ontdekken. Wij hebben Cleo ongeveer 1,5 uur rond laten lopen waarna we de hal deur geopend hebben waar op dat moment Lexie aan het eten was. Beide kittens schrokken heel erg van elkaar en schoten direct in een verdedigings / gegrom modus. Hoog gebolde ruggen waarbij ze een kwartier lang om elkaar heen cirkelde ging uiteindelijk over in een negeer gedrag. Het heeft uiteindelijk enkele dagen geduurd voordat ze iets wat van aandacht aan elkaar gingen besteden.

Na 1 jaar

In het blog bericht van juli 2016 wordt uitgebreid vertelt hoe de inmiddels grote poezen met elkaar omgaan. Het zijn net twee zusjes die niet meer zonder elkaar kunnen. Lexie en Cleo zoeken elkaar regelmatig op om samen op het balkon vogels te spotten en ze helpen elkaar met schoonmaken op plekken waar ze anders niet bij konden komen. Het is mooi om te zien dat ze allebei een eigen karakter hebben ontwikkeld en dat de combinatie tussen een Maine Coon en Heilige Birmaan kat dus prima samen gaat.