Een kat in tuin houden? Wij geven graag 5 tips. Katten houden ervan om buiten te zijn, maar een kat in je eigen tuin houden kan nogal lastig zijn! Maar hoe zorg je ervoor dat je een kat in de tuin houdt? En hoe creëer je een veilige omgeving waarin je katten zorgeloos kunnen rondlopen?

Kat in tuin houden, 5 tips

Wellicht dat wij met onze ervaringen je kunnen helpen met dit probleem. Katten willen heel graag de wereld ontdekken, Lexi & Cleo vormen geen uitzondering op die regel. In de drie jaar tijd nadat wij zij in huis hebben genomen merkten we op dat zij beiden graag naar buiten wilden. Doordat wij een balkon hadden was het buiten spelen voor de twee gelimiteerd. Deze twee zijn al meerdere keren ontsnapt op de raarste manieren. Lexi is een keer van het balkon op de partytent gesprongen en via de partytent in de tuin van de buren beland. Nadat die situatie was voorgevallen hebben wij besloten om een veilige omgeving te creëren zodat wij de katten in de tuin kunnen houden en wij niet de kat hoeven op te halen onder een auto drie straten verder. De aankomende vijf tips kunnen er voor zorgen dat u uw kat in de tuin houdt en niet wegloopt. Van de eerste twee tips maken wij zelf gebruik van en de andere tips zijn voornamelijk aanraders als de eerste twee niet lukken bij je kat.

1. Gaas

Het gaas vinden wij het gemakkelijkste middel om de kat in de tuin te houden, een kat gaat niet eindeloos proberen om door het gaas heen te komen. Het gaas was vanaf dag een al een ideale oplossing. Aangezien wij alleen een balkon hadden en Lexi de Maine Coon graag op het balkon was te vinden hebben wij snel gaas aangebracht. Door de weinig ervaring die wij toen hadden ermee is er natuurlijk wel eens iets fout gegaan (Lexi die een gat ontdekte en naar het balkon van de buren liep). Op dit moment hebben wij ook gaas aangebracht in de tuin. De tuin is opgesplitst in twee delen, de voor- en achterkant, vanwege een open gedeelte bij de schuur waar de katten makkelijk naar de buren kunnen. Dit is gesplitst door het gaas waardoor de katten aan de voorkant zoveel mogelijk kunnen doen, maar niet naar de achterkant kunnen door het hoge gaas. Het gaas is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zodat je het kan afbakenen naar je eigen wil.

2. Kattentuigje

Het kattentuigje zien wij als ideale oplossing om de katten frisse lucht te geven en te laten bewegen in de tuin. Voordat wij een tuin hadden gebruikten wij het kattentuigje om met de kat in een rondje door de buurt heen te lopen. De verbazing van op het gezicht van hondeneigenaars was  niet alleen prachtig, je kon ook merken dat de katten het erg prettig vonden om door de buurt heen te bewegen. Nadat wij gingen verhuizen besloten wij de katten te verwennen en de tuin te verbouwen zodat de katten naar buiten kunnen en daar blijven zonder toezicht. Wij hebben een centraal punt gepakt in de tuin en een lijn vast gespannen over de lengte. Als je daarna de kat met kattentuigje vastmaakt aan de lijn (dit moet wel op vrijwillige basis van je kat zijn) heeft de kat voldoende speelruimte en hou je de kat in de tuin. 

Je moet er wel voor zorgen dat de katten niet in de buurt kunnen komen van giftige planten. Daarnaast is het belangrijk om goed te checken of het kattentuigje op de juiste manier is aangebracht bij de kat. Je wilt niet dat het kattentuigje te strak om de nek zit van de kat (hier kunnen zij in paniek van raken). De vast gespannen lijn moet daarentegen niet te los zitten anders heeft het kattentuigje geen zin en schieten ze los waardoor de kat kan ontsnappen als zij willen. Kattentuigjes zijn bij meerdere zaken verkrijgbaar voor een toegankelijke prijs en in elke kattenmaat beschikbaar.

3. Catfence

Wij gebruiken de Catfence zelf niet, omdat wij dit niet nodig achten voor Cleo & Lexi. Dit hebben wij echter wel bij andere katten voorbij zien komen en uit nieuwsgierigheid aan de eigenaren gevraagd hoe het in zijn werking gaat. De Catfence is een halsband  die een veilige omgeving creëert voor je kat die naar buiten gaat. De ontvanger geeft een klein schokje wanneer de kat te ver weg gaat van de zender, dit zorgt voor een kleine waarschuwing. Wanneer de kat over die grens gaat, krijgen ze snel daarna nog meer impulsen zodat zij leren dat zij niet verder dan dat mogen komen. Ideaal voor wanneer je niet thuis bent maar de katten wel de vrijheid wil gunnen om naar buiten te kunnen. Het schokje doet ze niet pijn, anders zouden wij dit niet aanraden bij The Whitest Cat Alive. Catfence kan geschikt zijn om meerdere katten in de tuin te houden, waardoor het leerproces voor de kat tegenlijk aangeleerd kan worden.

4. Buitenren

Een buitenren is geen goedkope oplossing om de katten in de tuin te houden maar wel de leukste wellicht. Doordat het oppervlak van een buitenren wat groter kan zijn dan de andere aanraders kan het zijn dat deze tip niet voor iedereen is bestemd. De buitenren is een waar speelpaleis voor een (binnen)kat.  Je kunt er van alles in verwerken, van krabpalen en klimbomen tot houten bruggetjes. Dit komt omdat het materiaal waar je de buitenren meemaakt kan verschillen met o.a. hout, staal en aluminium. Daarnaast kan je gemakkelijk een dekzeil over de buitenren plaatsen zodat je de katten ook in de winter of tijdens regenbuien kan houden als zij dit willen. Je kan deze zelf maken zoals je wilt of een kant-en-klare bestellen via meerdere dierenzaken.

5. Schrikdraad

Als laatste hebben wij als tip schrikdraad op de schutting, maar beschouwen wij dit als goedkoopste en minst fijnste oplossing voor een kat. Katten zijn slimme wezens dus wanneer zij tegen het schrikdraad komen zal dit meteen de laatste keer zijn. Het houdt de katten in de eigen tuin maar wordt voornamelijk gebruikt door mensen die katten willen weren uit hun eigen tuin. Het probleem met schrikdraad vinden wij dat de kat al probeert op de schutting van andere te komen terwijl wij liever zien hoe je dat kat in eigen tuin kan proberen te houden. Schrikdraad is wel in overvloed en gemakkelijk aan te brengen in de tuin. Maar plaats deze altijd in overleg met de naaste buren zodat zij er geen last van hebben. Wil je nu weten hoe een kat op de snelste manier naar buiten kan? Dit kan middels een kattenluik, lees hier verder.