Rasbeschrijving Britse korthaar

Britse korthaar katten worden het meest gefokt als huisdier. Deze variant heeft zijn afkomst als Britse boerenkat die mede vanwege de mooie vachtkleur door liefhebbers op grote schaal wordt gefokt. In het verleden zijn deze katten gekruist met een Perzisch ras waardoor het kan gebeuren dat er soms katten geboren worden met lang haar.

Waarom een Britse korthaar aanschaffen?

Britse korthaar katten hebben niet alleen een mooie vachtkleur maar ook hun karakter is erg in trek als huisdier. Het karakter van deze katten staat bekend als rustig en evenwichtig. Groot voordeel is dat het niet de behoefte heeft aan heel veel levensruimte. Hierdoor is de kat geschikt voor mensen die bijvoorbeeld in een flat wonen.

Omdat Britse korthaar katten over een rustig karakter beschikken zijn ze ook geschikt voor mensen die kleine kinderen hebben of waar meerdere huisdieren aanwezig zijn. De kat is niet snel agressief maar houdt er ook niet van om steeds gestoord te worden. Je ziet ze meestal rustig op hun plekje zitten om de omgeving in de gaten te houden. Indien ze de behoefte hebben om te eten of naar buiten te gaan laten ze dat merken door zachtjes te miauwen.

Ze zijn echter niet zo dol op om steeds opgetild te worden of op de schoot te worden genomen. Vooral bij kleine kinderen dient dat aangegeven te worden. De eigenschappen van de Britse korthaar zorgen ervoor dat het geen overmatige aandacht vraagt van de eigenaar. Natuurlijk houdt de kat ook op zijn tijd van leuk kattenspeelgoed.

Waar dient op gelet te worden bij de aanschaf van een Britse korthaar?

Gaat u een Britse korthaar kitten kopen? Er zijn veel professionele fokkers die de Britse korthaar te koop aanbieden. Bij het kopen dient erop gelet te worden dat er een stamboom aanwezig. Uitermate belangrijk is dat de katten ook getest zijn op veelal voorkomende ziektes zoals bijvoorbeeld katten leukemie. Additioneel testen fokkers soms ook op de aanwezigheid van cyste nieren en verdikking van de hartwand. Deze kunnen op lange termijn namelijk dodelijk zijn. Ook dienen de katten ontwormd te zijn en gevaccineerd. Bij de fokkerij is het belangrijk erop toe te zien dat de vacht regelmatig wordt onderhouden door het te wassen en met een vlooien kam loszittende haren te verwijderen. Heel belangrijk is het sociaal contact waarbij de kat in aanraking komt met andere gezinsleden of andere huisdieren anders kan het gebeuren dat uw kat bijt. Zo wordt er namelijk een sociale band opgebouwd. Een goed verzorgde Britse korthaar kan heel oud worden (tot zelfs 20 jaar) en kan als huisdier voor heel veel plezier zorgen.

Britse korthaar katten zijn dus gewild als huisdier vanwege hun rustige karakter en kunnen over het algemeen goed opschieten met andere huisgenoten. Wel dient er bij de aanschaf te worden gelet op de nodige testresultaten en vaccinaties. Hierna kan bij een goed verzorgde kat heel lang worden genoten van dit prachtig huisdier. Staat u op het punt een Britse korthaar aan te schaffen? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van leuke kattennamen!