Een kitten kopen doe je niet zomaar. Er zijn altijd enkele factoren om rekening mee te houden, wij helpen u graag bij het maken van een juiste beslissing.

Kitten kopen, waar moet ik op letten?

Asiels zitten vol met kittens, maar is het asiel wel de meest ideale plek om een kitten te kopen? Het is daarom erg belangrijk om van te voren goed na te denken of u een kitten uit een asiel of een cattery aanschaft. Katten leven namelijk lang, dus weet je zeker dat je ook in de toekomst nog tijd voor ze hebt? Een katje kopen omdat de kinderen dit per se willen is geen goede basis. Voordat je overgaat tot het kopen van een kitten, lees dan eerst dit artikel zodat je precies weet waar je op moet letten.

Aandachtspunten bij het kopen van een kitten

Tijdens het kopen van een kitten ga je na of het adres waar je de kitten koopt wel betrouwbaar is. Een goede eigenaar vindt het prima dat je de kitten thuis bezoekt. Let er op dat de omgeving waarin de kittens opgroeien schoon is, een schone kattenbak en gelukkige, speelse kittens zijn, dit is namelijk een teken van gezonde katjes. Wanneer de omgeving erg vies is, is de kans op ziekte bij de kitten groter en sta je straks voor onverwachte kosten. Een kitten kan met een leeftijd van ongeveer 8 weken bij de moeder weg en mee met de nieuwe eigenaar.

Kenmerken van een gezonde kitten

Om ervoor te zorgen dat je een gezonde kitten koopt is het belangrijk om op de volgende kenmerken te letten:

  • Alertheid, nieuwsgierigheid en speelsheid
  • Schone heldere ogen zonder uitvloeiing
  • Natte neus
  • Schone aaneengesloten vacht
  • Schone achterkant
  • Geen kale plekken

Verder is het belangrijk om te weten of bij het kitten kopen het katje gevaccineerd is. Wanneer de kitten niet gevaccineerd is dient de kitten gevaccineerd te worden. De verkoper van de kitten is hier niet verplicht toe, daarom is het essentieel dat je dit goed overlegd met de verkoper. De kitten dient bij 9 en 12 weken gevaccineerd te worden. De vaccinatie voorkomt vervelende ziektes zoals niesziekte en kattenziekte.

Verzorging

De verzorging neemt meer tijd in beslag dan je in eerste instantie zult denken. Goede voeding is niet alleen belangrijk, maar brengt ook bepaalde kosten met zich mee. In dierenwinkels vind je speciale voeding voor kittens. Deze voeding zorgt voor een gezonde groei en draagt bij aan een gezond bottenstelsel, maar dat is niet het enige! Goede voeding zorgt voor goede ontlasting (die minder stinkt!) en een mooie glanzende vacht. Bovendien voelt een kitten dat goed voer krijgt, zich fitter, levendiger en is attenter. Een kitten van 8-12 weken voer je gemiddeld vier keer per dag. Een kitten van 12-24 weken voer je gemiddeld 3 keer per dag. Wanneer de kitten ouder is dan 24 weken, kan worden over gegaan op twee keer per dag. Hoeveel je moet geven is afhankelijk van de samenstelling van het voer. Je kan de aangegeven hoeveelheid op de verpakking aanhouden. Als je kitten 12 maanden oud is, kan je overgaan op volwassen voer.

Naast goede voeding is het mogelijk om je kitten te laten chippen. Je zult je nooit meer zorgen maken wanneer een kitten weg loopt, omdat de eigenaar van de kitten snel kan worden achterhaald. Ook is ontwormen van de kitten belangrijk. Alle kittens hebben wormen, jouw kitten dus ook. Ontwormen is vooral een humane gezondheidskwestie. Je kitten moet op 4-6-8-10 weken leeftijd, 3-4-5-6 maanden leeftijd en daarna elke 3 maanden worden ontwormt. Tot slot is het geen overbodige luxe om je kitten maandelijks een pipetje in de nek te geven tegen vlooien. Vlo vrij in het eerste levensjaar zorgt ervoor dat je kitten op latere leeftijd minder risico heeft op vlooienallergie. Nog een tip van ons, check even de lijst met giftige planten voor katten, geen overbodige luxe šŸ™‚ 

Verzekering

Om onverwachte hoge ziektekosten te voorkomen is het verstandig je kitten te laten verzekeren. Een verzekering aangaan op het moment dat de kitten nog jong is, is een investering voor de toekomst. Hoe jonger je kitten op het moment dat je de verzekering afsluit hoe lager de premie. Per maand kost een kattenverzekering ongeveer 10 euro. Natuurlijk is het niet verplicht om je kitten te verzekeren, verstandig is het wel. Wanneer je er van overtuigd bent dat je genoeg geld hebt bij onverwachte ziektekosten van je kitten, kan je er voor kiezen geen verzekering af te sluiten. Onverwachte hoge ziektekosten komen dan voor je eigen rekening en zal je zelf moeten betalen.

kitten kopen heilige birmaan

Overgaan tot koop

Een kitten kopen beslis je niet over 1 dag ijs. Wanneer je na het lezen van dit artikel er zeker van bent en dat de reden voor het kopen van een katje een goede basis is. Dan kan je overgaan tot koop. Onthoud dat je een katje koopt bij een vertrouwd adres. Laat je niet ompraten als je twijfelt en let goed op de kenmerken van een gezonde kitten. Wanneer je een katje heb gekocht en je twijfelt later over zijn gezondheid is het raadzaam om even langs de dierenarts te gaan. De dierenarts kan je goed advies geven.