Het beste katten voer kopen: waar moet je te letten?

Wanneer het gaat om het uitzoeken van de beste katten voer voor jouw geliefde kat, zul je merken dat de keuze niet zo snel zal gaan als verwacht. De rekken in de winkels liggen immers vol met kattenvoer die allemaal hun product het beste aanprijzen. Als kattenliefhebber zal je dus op de hoogte moeten zijn waar er dan allemaal op gelet dient te worden bij de aanschaf van het beste kattenvoer.

Soorten kattenvoer

Kattenvoer is verkrijgbaar in twee soorten: natvoer en brokjes. Bij natvoer komt katten voer meestal verpakt in blikjes waarbij er over het algemeen 1 hoofdingrediënt aanwezig is. Hierbij ligt de focus op een specifieke wens voor je kat. Zo is er natvoer vervaardigd uit tonijn of kip. Het natvoer wordt door katten als prettiger ervaren dan brokjes. Logisch, want het heeft meer aroma en smaak en sluit beter aan bij katten voer die de kat in de natuur zelf zou moeten zoeken.

katten voer

Omdat natvoer, eenmaal geopend, niet lang goed blijft is het belangrijk dat de kat het niet te lang laat liggen. Een deel kan eventueel in de koelkast worden bewaard om het later aan de kat te geven. Natvoer is immers een stuk duurder dan brokjes. De rest kan dan later, eventueel opgewarmd, aan de kat worden gegeven. Katten vinden het wel prettig wanneer het voer even is opgewarmd.

Een bijkomend voordeel van dit type voer is het hoog vochtgehalte. Katten drinken weinig van nature omdat hun lichaam het benodigde vocht haalt uit katten voer. Het natvoer bevat voldoende vocht om eruit te halen door hun lichaam.

[bol_bestsellers limit=”6″ block_id=”bol_5781419f45cf7_bestsellers” cat_id=”12836+4855″ name=”Kattenvoer” sub_id=”” title=”” link_color=”696969″ subtitle_color=”696969″ pricetype_color=”696969″ price_color=”009900″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”#FFFFFF” border_color=”BCC9BB” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″ rel=”nofollow”]

Waarom kiezen voor brokjes?

Ondanks dat de meeste katten natvoer boven brokken verkiezen laat niet staan dat brokjes een goed alternatief zijn voor natvoer.

Bij brokjes is het vochtgehalte veel lager waardoor het niet zo snel aan bederf onderhevig is als natvoer. Hierdoor kan het de hele dag in de voerbak liggen. Dit is een bijkomend voordeel wanneer je soms de hele dag uit huis bent, voor het werk of privé. De kat hoeft dan niet de hele dag met een lege maag te zitten maar kan dus naar wens steeds wat brokken gaan eten. Omdat brokken zo weinig vocht bevatten zal je kat ook veel meer dorst krijgen dan bij een dieet van natvoer. Een drinkfontein is heel belangrijk in zulke gevallen en zorgt ervoor dat de kat genoeg vocht naar binnen zal krijgen.

Zowel natvoer als brokken bevatten vaker de meeste voedingsstoffen die katten nodig hebben en zijn dus het beste kattenvoer. Dit geldt vooral voor eigenaren die katten voer zelf klaarmaken. Deze bevatten niet altijd alle benodigde voedingstoffen. In bijzondere gevallen zal de dierenarts misschien wat supplementen voorschrijven. Dit kan ook het geval zijn bij oudere of zieke katten.

Bij het maken van de keuze zal er dus rekening moeten worden gehouden met de factoren als houdbaarheid, smaak en aanwezigheid van alle benodigde voedingsstoffen. Het beste kattenvoer uitkiezen voor jouw kat hoeft dus geen moeilijke keuze meer te zijn.