Er wordt nog vaak onderschat wat er allemaal komt kijken bij het verhuizen van je kat(ten). Een kat verhuizen is spannend voor jezelf en voor je kat, hoe zal je kat reageren, is er stress bij je kat en wat kun jezelf alvast doen om het ook voor je kat een aangename verhuizing te maken. Hieronder 5 eenvoudige tips voor jou en kat.

Je gaat je kat verhuizen, 5 tips!

Ik kan uit eigen ervaring tips delen, onze heilige birmaan kat en maine coone kat waren toen allebei tussen de 1 en 2 jaar oud.

  1. Maak tijdens de verhuisdag een aparte kamer voor je kat, in deze kamer plaats je alle benodigdheden als de kattenbak, mandje, drinkfontein en zijn/haar favoriete katten speelgoed. De verhuizing is vaak een rommelige dag waarbij veel (onbekende) mensen komen helpen, dat is voor jou fijn, maar voor de kat wat minder. Stress bij je kat wordt veroorzaakt als zij merken dat er wat te gebeuren staat, het is daarom aan te raden dat je je opa, oma, schoonmoeder of zusje vraagt om het grootste gedeelte van de dag bij de kat te blijven. Dit wekt vertrouwen en kalmeert de kat.
  2. Je kat verhuizen doe je als aller laatste, plan je laatste ritje zo in dat je met een katten reismand de kat comfortabel vervoert. Vervoer een kat nooit los in de auto, dit kan gevaarlijke situatie veroorzaken wanneer deze de bestuurder hindert tijdens het rijden. Tijdens een rit is het best aan te raden om speeltjes in te sprayen met valeriaan of catnip, dit vind je kat fijn! Mocht je meer dan 1 kat verhuizen, doe dit dan zoveel mogelijk tegelijk.
  3. In de nieuwe woning is het aan te raden om je kat als eerste los te laten in 1 ruimte met bekende katten spulletjes, door ze 1 a 2 uur te laten wennen in 1 ruimte raken ze minder snel gestresst dan wanneer ze meteen door het hele huis kunnen verdwalen. Zo kun je per uur bijvoorbeeld deuren nieuwe openzetten en samen met je kat ruimtes verkennen. Wijs je kat daarbij direct naar zijn nieuwe eet plek en vergeet daarbij ook niet om even langs te kattenbakken te begeleiden. Over het algemeen vinden katten vrij snel hun weg (mits je ze goed en aandachtig begeleid).
  4. Komt je kat ook buiten dan moet je minimaal 3 maanden je kat binnen houden alvorens je deze weer naar buiten mag laten. Dit heeft te maken met de herkenning van de geur in het huis. Laat je je kat te vroeg naar buiten dan kan het dus gebeuren dat hij of zij de weg niet meer terug herkent. Mocht je kat toch onverhoopt ontsnappen (wat bij ons ook gebeurde), no stress, met een Facebook berichtje in buurt groep werd Lexie uiteindelijk 100m verder op gesignaleerd onder een auto. Met een beetje zoek en speur werk komt je kat altijd wel weer terecht.
  5. Alles draait om aandacht, zowel voor en na de verhuizing. Bereid je kat voor dat je over een maandje gaat verhuizen door te praten met je kat. Dat klinkt stom maar door te praten met je kat heb je wel elkaars aandacht. Ook net nadat je verhuist bent moet je vaak veel regelen, door lekker met je kat te blijven praten en te spelen zal de kat ook sneller wennen aan de nieuwe woonplek

Succes met de verhuizing en ben je toevallig in verwachting? Lees dan hier hoe een kat en baby op elkaar reageren 🙂