Veel mensen begrijpen niet waarom, maar een kat bijt. Niet schrikken, het klinkt erger dat het is, we leggen hier uit waarom een kat bijt. Ligt je kat net een keer lekker bij je op schoot en dan ineens begint je kat te bijten. Wat bedoelt uw kat hiermee en hoe kun je het voorkomen? 

Mijn kat bijt, waarom?!

Dat uw kat bijt is een normale reactie, dit staat los van uw kattenras maar er kunnen meerdere redenen zijn voor dit gedrag. Het kan zijn dat uw kat overprikkeld raakt door het aaien, wanneer een kat een moeilijke opvoeding heeft gehad blijft deze altijd op haar hoede. De plek waar je aait is ook van belang, voornamelijk het hoofdje en de schouders zijn fijne plekken, dit zijn plekken die je vrijwel bij elke kat kunt aanraken. Maar kom je bijvoorbeeld aan de pootjes dan trekken ze die al gauw terug. Zie het als een seintje dat de kat het als minder prettig ervaart. Het kan zijn dat ze dan ineens opstaan en weglopen. 

Zachtjes bijten (wat ze van de moederpoes leren door haar kittens te verplaatsen) kan ook betekenen dat ze je als je vriendje beschouwd. De zogenoemde “liefdesbeetjes” van je kat kunnen erop wijzen dat de kat juist heel erg op zijn of haar gemak is bij je. Je kat laat gewoon weten dat die het fijn bij je heeft 🙂 

[bol_bestsellers limit=”6″ block_id=”bol_5abffeda9c7e6_bestsellers” cat_id=”22997″ name=”katten verzorging” sub_id=”” title=”” link_color=”696969″ subtitle_color=”696969″ pricetype_color=”696969″ price_color=”009900″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”BCC9BB” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kat afleveren te bijten

Dat uw kat bijt kan vervelend zijn, vooral als u nog jongere kinderen, baby’s of bezoek in huis heeft, tip 1 is dan wanneer u een kitten koopt, leer dan meteen vanaf dag 1 wat de grenzen zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je hand snel terug te trekken en uw stem daarbij te verheffen, sta dan vervolgens op om aan te geven dat het speelkwartiertje voorbij is. Wanneer je dit volhoud zal de kat gaan begrijpen dat het bijten ongewenst gedrag is. 

Zorg voor voldoende kattenspeelgoed en katten speeltijd in huis, een kat haalt gewoon uit naar speelgoed en zal geen rekening houden met je handen, let dus goed op want katten zijn vliegensvlug! Speeltjes met touwtjes, hengeltjes, lasers, dozen, linten of ritselende looptunnels zijn bij Lexie en Cleo favoriet! Je kat wordt hierdoor geestelijk gestimuleerd en wordt er een beroep gedaan op het jachtinstinct. Wanneer je de kat kunt vermoeien met bijvoorbeeld een laserpennetje zal deze daardoor ook minder snel gaan bijten. Een andere maatregel die u kunt nemen is sterilisatie, daardoor zijn ze minder territoriaal en minder agressief. Bent u misschien nieuwsgierig naar hoe oud wordt een kat? Lees er hier alles over.

kat bijt