We kunnen het ons nog goed herinneren, de dag dat we Lexie – de Maine Coon – en 1 maand later Cleo – de Heilige Birmaan – ophaalden bij de cattery. Sterker nog, het lijkt eigenlijk wel als de dag van gister. Op zich niet vreemd, want kittens zijn net kleine kinderen, ze eisen ontzettend veel aandacht. Wanneer iemand denkt ‘ik neem katten want daar heb ik weinig onderhoud aan’ die heeft het mis. Hoe meer liefde je je huisdieren geeft, des te meer krijg je ervoor terug. Wij hebben ons zelf aangekeerd om structureel elke dag even met de kittens te spelen, ondanks dat ze elkaar hebben vinden ze het erg leuk om met je te spelen. Simpele spelletjes als een balletje of hengel vallen goed in de smaak.

Ongelukjes

Waar je ook niet onderuit komt zijn de kleine, of soms grotere ‘ongelukjes’ die in het huis gebeuren. Ontlasting die aan de billetjes blijft hangen, of nog erger diarree tegen de muren, wespen steken, bezoekjes aan de dierenarts, omgooien van plantjes op de vensterbank, kerstballen vangen of je rauwe vlees van het aanrecht op eten. Dit is helaas pas een greep uit de vele ongelukjes die plaats kunnen vinden. Wat doe je eraan? Streng zijn! Het is een misvatting dat katten en poezen niet zouden kunnen luisteren, integendeel zelfs, ze zijn vaak slimmer dan honden! Ongelukjes kun je veelal voorkomen door op kleine dingen te letten zoals brandende kaarsen, plaats kattenbakken het liefst in een afzonderlijke ruimte en sluit kasten af zodat ze niet je servies om ver wandelen.

Katten karakter

Genoeg over de minder leuke dingen, katten krijgen namelijk al snel een eigen wil en karakter. Zo is dit natuurlijk per ras verschillend, zo merken wij bij de Maine Coon dat ze echt een jager instinct heeft. Ze zit het liefst de hele dag buiten vogels te bespioneren, bekijkt alles van een afstandje, is wat schuw bij onbekende mensen, eet het liefst de hele dag door en hoeft niet de hele dag geaait te worden. De heilige birmaan zit ook graag buiten maar geeft zelf in vele mindere mate aan, ze komt lekker bij je of tegen je aan liggen en houdt ervan gekroeld te worden. Bij onbekende mensen wandeld ze er zonder enige schrik naartoe, wanneer er een inbreker zou zijn dan zou ze zich zonder enige moeite mee laten nemen. Ze is poes lief, heeft veel aandacht nodig, voelt de mens erg fijn aan en qua eten eet ze enkel wat ze nodig heeft en blijven er vaker restje achter in het bakje die dan door de Maine Coon worden opgepeuzeld.

Verzorging

Er gaat wel wat geld zitten in de dierenarts bezoekjes. Zo hebben wij ervoor gekozen om ze te laten sterriliseren, worden ze ontwormd en ontvlooien we ze regelmatig. Inmiddels eten ze geen kitten voer meer maar volwassen katten brokjes en elke avond iets van rauw vlees, gekookte vis of natvoer uit blik. Onze voorkeur gaat ernaar uit om zo veel mogelijk ‘natuurlijk’ eten te geven, we zijn er daarom van overtuigd dat door de voeding de katten veel minder stinken op de bak en de vacht er zachter en stralende uitziet. Katten kammen behoort ook tot de wekelijkse werkzaamkheden, dit omdat het beide langharige katten zijn die regelmaatig klitten of vervilten, dit kan erg storend zijn omdat dit vaak net onder de okseltjes gebeurt of in het broekje. Door regelmatig te kammen voorkom je weer een ritje naar de dierenarts en eventuele ontstekingen bij de kat. Daarom  is dagelijkse verzorging erg  belangrijk.

Resumé

Het eerste jaar is best een tikkeltje zwaar en wennen, maar de voldoening is elke dag onbetaalbaar. Het is een aanvulling op je leven wanneer je er zelf bewust voor kiest en de verantwoordelijkheid ervoor kunt dragen. Katten kunnen prima alleen leven, het zijn zelfstandige dieren waardoor je zelf veel vrijheid behoudt.

Heb je zelf ook katten? Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen, je kunt ze als reactie onder dit bericht plaatsen.