De heilige birmaan kat is een raskat die veel voorkomt in Nederland.

Rasbeschrijving van de Heilige Birmaan

De heilige birmaan kat is een echt gezelschapsdier en valt op door zijn witte voetjes en is herkenbaar aan zijn zogenaamde diversiteit aan point tekeningen in bijvoorbeeld het gezichtje (lilac, lilac tabby, chocolat point, seal point etc). Wil je weten of de heilige birmaan de kat is die je zoekt? Op deze pagina vind je onder andere informatie over het karakter, de verzorging, de opvoeding en socialisatie. Tevens vind je onderaan de pagina informatie over heilige birmaan kittens. Deze raskast is ook zeer geschikt in combinatie met baby’s, mocht u nog uitbreidingsplannen hebben, een kat en baby gaan prima samen!

Het uiterlijk van de Heilige Birmaan kat

De heilige birmaan kat is een gemiddeld zware kat, en weegt tussen de drie en zes kilogram. De heilige birmaan heeft een lange tot halflange vacht, diepblauwe ogen en kleine oren. De point tekeningen van de kat bevinden zich op de poten, de oren, het gezicht, de staart en op de geslachtsdelen. De point tekeningen worden gekenmerkt door een egale kleur die op elke plek dezelfde kleur heeft. Ze contrasteren met de overige lichaamskleur. Kenmerkend voor dit ras zijn de witte voeten die ook wel handschoendjes genoemd worden. Het mooiste is wanneer de voetjes gelijk zijn en contrasteren met de lichaamskleur. Verder is de kat licht van kleur waarvan de rug goudbeige is en de kleur van de buik zeer licht is.

Karakter

De kat staat bekend om:

  • Zijn charme en rustige karakter.
  • De kat is bescheiden, vredelievend, tolerant, intelligent en zachtaardig.
  • Ze houden van contact met mensen maar ze zullen niet gauw op schoot springen. Ze houden dus wel van gezelschap maar niet om de hele dag alleen thuis te zitten.
  • Deze kat kan eenkennig zijn en is erg kieskeurig in zijn eten.

Verzorging van de kat

De zijdeachtige vacht van de kat is relatief gemakkelijk te onderhouden. Het is al voldoende als je een of twee keer per week zijn de vacht goed door kamt of borstelt. Het is handig om de kat van jongs af aan gewend te laten raken aan het kammen en het wassen van zijn vacht. Dit geldt ook voor het schoonmaken van zijn oren, ogen en tandenpoetsen. Het knippen van de nagels kan eventueel ook door de dierenarts worden gedaan. Het kan zijn dat uw kat bijt, dit is vaak een teken dat uw kat er even genoeg van heeft. 

De opvoeding van de heilige birmaan kitten

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor een kitten. Dit betekent dat het dier gewend moet raken aan aanrakingen, mensen, verzorgende handelingen, vreemde geluiden en eventueel andere dieren. De socialisatieperiode ligt tussen de twee tot zeven weken. Er schijnt nog een tweede socialisatieperiode te zijn die doorloopt tot viertien of zestien weken. De kittens mogen pas weg als ze minimaal zeven weken oud zijn. Haal je de heilige birmaan kitten bij een fokker vandaan dan mag deze pas na dertien weken weg. Ze moeten dan ook volledig ingeënt zijn.

Wanneer de kat niet goed gesocialiseerd is kan de kat gaan lijden onder angst en stress. Zorg dus voor een goede socialisatie van je kitten. Dit voorkomt problemen en stagnatie in de opvoeding. De heilige birmaan kat staat bekend om zijn intelligentie, spelletjes spelen en samen plezier beleven met het baasje.

Legende

Volgens de legende is de Heilige Birmaan kat een oude, langharige Siamees met een unieke tekening op de voetjes afkomstig uit Birma. Het ras heeft overigens niets te maken met een Burmees. In veel andere landen wordt hij ook wel Birman genoemd in plaats van Birma. Het ras is het meest populair in Frankrijk (waar het ras ook oorspronkelijk vandaan komt), daar wordt het ras Chat Sacré de Birmanie.

De legende vertelt over 100 witte, zuivere katten met fel geel gekleurde ogen die eeuwen geleden een Khmer-tempel in Lao-Tsun tegen de berg Lugh in Birma bewaakten. Binnenin de tempel stond een gouden beeld van Tsun-Kyan-Kse (godin met de blauwe ogen), deze godin kon priesters laten reïncarneren in lichamen van heilige dieren. Hierdoor kon de ziel van de priester overgezet worden naar een lichaam van 1 van de heilige katten waardoor de kat door kon gaan naar het hiernamaals. Oftewel, voor de priesters betekenden de katten een geestelijk uitweg naar het paradijs. Dat is ook 1 van de redenen waarom ze goed beschermd worden.

Er was eens een hogepriester genaamd Mun-Ha, deze had een lievelingskat genaamd Sinh. Samen zaten ze voor het beeld van de godin met de blauwe ogen toen plots de tempel aangevallen werd door rovers uit Siam. Daardoor kreeg Mun-Ha een hartaanval tijdens het bidden. De kat Sinh reageerde door zijn voetjes op het hoofd van de priester te zetten, terwijl Sinh dat deed richtte hij haar ogen op de godin met de blauwe ogen. De priester blies zijn laatste adem uit en op dat moment veranderde het uiterlijk van Sinh, namelijk zijn ogen werden blauw en de vacht werd voorzien van een gouden glans. Uiteindelijk kreeg het hele lichaam de kleur van de aarde, met uitzondering van zijn voetjes die nog in contact stonden met het sneeuwwitte haar van de priester. Tijdens deze gedaante wisseling verplaatste de ziel van dode priester zich naar het lichaam van de kat Sinh.

De feiten

De daadwerkelijke afkomst van de Heilige Birmaan is lastig te achterhalen. Aan het eind van Eerste Wereldoorlog kwamen de katten in handen van Franse fokkers, hoe deze exact in Franse handen zijn beland daarover bestaan diverse verhalen.

Op dat moment werd de Heilige Birmaan een populaire raskat in Frankrijk. Een Franse organisatie op het gebied van raskatten erkende de kat al in 1925 echter tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog zijn het aantal Heilige Birmanen flink verminderd, waarna tegen het einde van oorlog er nog maar enkele raskatten overbleven. Het bestaan van de Heilige Birmaan hing aan een zijden draadje, echter na de oorlog namen de aantallen alweer flink toe. Vanaf 1959 werd de eerste Europese Heilige Birmaan geëxporteerd naar de USA waardoor de katten uiteindelijk weer een in allerlei andere landen terecht kwamen. In 1966 werd in Groot-Brittannië de kat als Birman erkend, de USA bleef niet heel lang achter, zij erkende de kat een jaar later in 1967.