Er bestaan wel meer dan 50 soorten kattenrassen. Een kat als huisdier is ontzettend leuk om mee te spelen en te knuffelen. Er zijn veel bijzondere rassen met een eigen bijzondere karakter. Één van die bijzondere rassen is de Maine Coon kat.

De Maine Coon kat

De maine coon kat is vaak goed gehumeurd, is verdraagzaam naar andere dieren en kinderen toe en heeft een goed aanpassingsvermogen. Het schijnt dat de Maine Coon tot één van populairste kattenrassen behoort in de wereld. Lees gauw verder om erachter te komen wat deze kat zo populair maakt en wat er bijzonder is aan zijn ras.

De herkomst van de maine coon kat

De kat oogt imposant en robuust. De kat heeft een rustig en vriendelijk karakter. In Engeland wordt de kat al eeuwen gezien als huiskat. De kat kwam het meest voor in de omliggende staten van Noord-Amerika en Maine. Er bestaat een populair verhaal dat de kat een kruising is tussen een wasbeer en een lynx. De ras is een afstamming van huiskatten, langharige katten en katten die het langharige gen met zich mee droegen. De katten werden van Amerika naar Europa meegenomen door kolonisten. De langharige fenotype is door de koude winters daar in haar voordeel. Er bestaan dan ook veel langharige rassen.

Uiterlijk van de kat

  • De langharige kat is stevig gebouwd.
  • Heeft een volle staart.
  • Is groot, en groeit door tot zijn vierde levensjaar.
  • Sommigen hebben oorpluimpjes.
  • De kleur van de vacht varieert van crème tot donkerbruin.
  • Sommige katten hebben een effen vacht, streepjes of stippen.
  • In de wintermaanden vormt de vacht een kraag rondom de kop en de vacht op de bovenpoten vormt een broek.

Karakter

Doordat de Maine Coon een vriendelijk en gezellig karakter heeft is zij uitermate geschikt als huiskat. De kat heeft een goed humeur, is intelligent en zeer vriendelijk. De kat is ook verdraagzaam naar andere dieren en naar mensen. De kat legt graag contact maar kan verlegen uit de hoek komen. Ze hebben een open karakter en hebben meer dan voldoende zelfvertrouwen. Ze houden ervan met hun baasje te “praten” en laten het weten wanneer ze iets willen. Ze zijn wel bescheiden van aard en stellen zich onderdanig op naar andere huisdieren. Ze zijn wel erg eenkennig, dit ras zoekt één persoon uit waar hij het liefste mee optrekt.

Verzorging

Het is belangrijk om de langharige vacht van deze kat regelmatig te borstelen. Een harde borstel speciaal voor langharige katten wordt aanbevolen. Het is noodzakelijk dit regelmaat te doen, hiermee voorkom je dat er harde klitten of viltjes zullen ontstaan. De klitten zijn goed te verwijderen met een speciale klitten kam. Wanneer uw kat bijt dan heeft deze er meestal even genoeg van, probeer het later nog eens. De Maine Coon is niet kieskeurig en eet normale kattenbrokken en houdt op zijn tijd van een blikje nat voer.

De Maine Coon kitten

De Maine Coon kitten heeft dagelijks schoon water, voedsel en aandacht nodig. De kittens mogen niet opgesloten worden in een kooi of ontnageld worden. De kittens worden eerst op kitten voer gezet om vervolgens na 13 weken over te schakelen naar gewoon voer. De maine coon kitten hecht veel belang aan een soortgenootje, de kittens zijn speels en willen niet lang alleen gelaten worden. Lees hier ons eerste jaar met Lexie en Cleo. Wilt u zich laten inspireren door onze kattennamen, dat kan hier.

De Maine Coon XXL

De maine coon XXL is een kat die groter is dan gemiddeld. Een mannetje weegt tussen de 5 en 9 kilo en een vrouwtje tussen de 4 en 6 kilo. De Maine Coon XXL is groot en imposant en ze hebben een stevig skelet. De katten behoren tot de grootste gedomesticeerde kattenrassen.

Met dit ras haal je een zeer vriendelijk, knuffelig en groot huisdier in huis.