Uit statistieken van diverse onderzoeken (deze zal ik je besparen) blijkt dat katten gemiddeld 14 jaar oud worden waarvan een kwart van de katten voor het 9e levensjaar overlijden en een andere kwart ouder word dan 17 jaar. De vraag hoe oud wordt een kat behandelen we in onderstaand artikel. 

Hoe oud wordt een kat?

De leeftijd van een kat hangt van diverse factoren af, zo kan uw kat 8 jaar worden, maar misschien ook wel 17 jaar! Hoe en waarom zit er zo’n groot verschil in? Deze getallen liggen nogal uiteen omdat de gezondheid van de kat wordt bepaald door de genen van de ouders. Zwerfkatten brengen haar kitten op straat ter wereld zonder dat deze ontwormd, ontvlooid of gevaccineerd worden. Raskatten hebben het vaak beter maar toch moet je hier ook erg mee oppassen omdat bepaalde kattenrassen door gefokt kunnen zijn waardoor de gezondheid van het beestje sneller kan leiden tot ziekte of overlijden. Ziektes die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld nier- of hartaandoening of een bepaalde vorm van kanker. Om de levensverwachting van de kat te verhogen moet je op de volgende factoren letten: leefomgeving, gewicht, katten voer, binnen/buiten kat, gezondheid, kattenras of geslacht. Ook is het zeer raadzaam 1 keer per jaar naar de dierenarts te gaan om uw kat te controleren op kwaaltjes. Hier kunt zich voor een maandelijks bedrag voor verzekeren. Dit zorgt er wel voor dat er vroegtijdig kwaaltjes opgemerkt kunnen worden!

Kattenleeftijd

De leeftijd van een kat heeft ook veel invloed op de plek waar u woont. Woont u bijvoorbeeld in een appartementencomplex op de 7e verdieping of woont in een rijtjeswoning met voor- en achtertuin en komt de kat dus buiten? In dat laatste geval kan de kat nog zo gezond en vitaal zijn dan nog loopt het een risico aangereden te worden door een auto of een ziekte over te nemen van een buurt kat. Wanneer men een kat binnen houdt omdat u bijvoorbeeld op de 7e etage woont of een raskat heeft die u liever niet buiten laat dan vermijd u wel mogelijke ziektes en gevaren van buitenaf waardoor de levensverwachting weer hoger kan liggen dan gemiddeld. Maar goed, rookt u in huis en komt de kat weer niet buiten… you get the point!

 

Persoonlijk lees ik zeer veel diverse verhalen over hoe oud wordt een kat op internet waarbij katten rond de gemiddelde leeftijd te overlijden komen die te allen tijden binnen en buiten hebben geleefd. Alle scenario’s passeren de revue: aangereden, vlooien, kortademigheid of hartkwalen, maar ook verhalen zonder enige problemen met zeer gezonde katten van gezinnen die midden in de stad wonen. Dus ja het kan dus alle kanten op! Veel factoren heb je uiteindelijk zelf in de hand en op veel situaties kun je anticiperen om de levensverwachting te verhogen maar er zijn in sommige gevallen ook pech gevallen die onoverkomelijk waren. In het ergste geval overlijd een kat indirect door de schuld van een baasje die onoplettend is geweest en wellicht een bepaalde situatie had kunnen voorkomen.

Tips voor een langer katten leven

  • Zorg ervoor dat je kat in een opgeruimde, nette, rustige omgeving terecht komt, katten kunnen (net zoals wij mensen) ook stress krijgen van rommel en viezigheid in huis. Je zult merken dat een kat erg rustig wordt wanneer het huis netjes is. Een kat is ook het schoonste dier ter wereld, het wast zich meerdere malen per dag!
  • Bezoek de dierenarts minimaal 1 keer per jaar om (beginnende) kwaaltjes vroegtijdig te spotten
  • Voeding is het recept voor een gezonde kat. Je zult merken dat hoe gezonder de voeding is die je serveert des te zachter je kat zal worden! Hierover kun je genoeg lezen op internet wat de beste kattenvoeding voor uw kat is. 
  • Blijf het gewicht van uw kat (vooral wanneer ze kitten zijn) heel goed in de gaten houden en schrijf dit op. Wanneer een kitten meer dan 200 gram plotseling afvalt kan het zijn dat ze ziek is

Al met al zijn er best veel punten waarop je kunt letten om je kat zo gezond mogelijk te houden. Vaccinaties, kijk goed naar gedrag (toilet, eten, drinken, ademhaling), let op het gewicht, zorg voor voldoende beweging en een rustige omgeving. Je kunt het jezelf wellicht bijna niet voorstellen maar de oudste kat ooit werd 38 jaar!! Nu is het natuurlijk de vraag of het wenselijk is dat een kat zo oud wordt aangezien een ouder wordende kat kan lijden aan fysieke- als mentale problemen (dementie, blindheid of een minder aangename geur met zich meedraagt). De gouden ingrediënten om een kat lang in leven te houden zijn vrij divers en zullen voornamelijk neerkomen op een gezonde levensstijl (eten, drinken, beweging) en ook een beetje geluk!