Op The Whitest Cat Alive kunt u alles over katten lezen. Bij de aanschaf van een kat uit het asiel of van een fokker/catery wilt u er zeker van zijn dat u alles weet. Bent u nog in dilemma over 1 of 2 katten? Of heeft de intentie om een zwerfkat te adopteren? Op The Whitest Cat Alive kunt u er alles over lezen.

Op deze pagina leest u over de volgende onderwerpen, te weten:

Alles over de vacht en huid van de katten

De primaire taak van de huid is het regelen van het warmteverlies. De huid zit los om het lichaam, dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld wondjes ten gevolgen van een gevecht vrij oppervlakkig zijn. De katten huid is taai en soepel en vormt zich in twee lagen: een binnen- en buitenlaag oftewel epidermis en dermis. Hierin bevinden zich de zweetklieren die de lichaamstemperatuur regelen. Afkoeling vindt plaats door middel van zweetkliertjes, deze scheiden tevens ‘sebum’ uit, dit is een olie-achtig spul die de haartjes beschermt en omgeeft. Zelfs de klauwen/nageltjes van de kat bestaat uit diverse huidcellen zoals bij de mens. Bijna elke kat kan deze intrekken en daarbij ligt de plooi boven de teen kussentjes. Ze vinden het prettig hun nageltjes in bankstellen en gordijnen te zetten, daarvoor is het erg belangrijk minimaal 1 krab paal per kat in huis te hebben staan, je leest er mee over in onze blog.

Bijna het hele lichaam is behaard, behalve de lippen, neus, tepels, anus, voetkussentjes en het geslachtsorgaan en een klein gedeelte van het oor. Daarnaast heeft de kat indrukwekkende en gevoelige tast haren op het hoofd. Er bevinden zich ook tast haren aan de achterzijde van de voorpoten. De vacht werkt ook isolerend omdat er een laag lucht tegen de huid zit. Een kat die schrikt zal haar haren overeind zetten tevens werkt dit ook direct als afweersysteem waardoor de kat groter lijkt om de aanvaller te imponeren.

De ogen

Lange tijd werd gedacht dat katten enkel zwart/wit konden zien omdat het een onmogelijk opgave bleek te zijn deze het verschil te leren tussen verschillende kleuren. Echter – nu blijkt zo te zijn – dat met een beetje geduld ze wel rood, blauw en wit kunnen onderscheiden. Waarschijnlijk zien ze geel, wit en groen als dezelfde kleuren, terwijl donkergrijs als rood wordt beschouwd.

katten zien tot 6 keer beter dan de mens, dit komt door een speciale cellenlaag die over het netvlies heen ligt dat werkt als een spiegel. Deze vangt het aanwezige licht op kaatst het vervolgens weer terug het oog in. Dit is mede een verklaring waarom ze uitzonderlijk goed zien, niet alleen in het licht maar juist ook in het donker en in ultraviolet licht. De speciale cellenlaag zijn de kattenogen lichtgevend in het donker, het is een misvatting dat katten in absolute donker kunnen zien. Ook de kat heeft een klein beetje licht nodig om te kunnen zien.

De ogen van de kat zijn bedekt met een transparant vliesje gepositioneerd in wit weefsel (ringvormig). Ook hebben is er een derde ooglid aanwezig – het knipvlies – zichtbaar aan de onderzijde van het oog. Deze kleur is of heel donker of heel licht en kan zichtbaar zijn wanneer het dier schrikt of ziek is. Voor dierenartsen kan dit een bruikbare aanwijzing zijn.

Opvallend bij de kat is het kenmerk van de grote diversiteit aan oogkleuren, deze staat in principe los van de vachtkleur. De pupil is zwart maar de oogkleur is afhankelijk van de kleur van de iris. Oogkleuren die het meeste voorkomen zijn onder andere geel, groen, oranje/koper of blauw.

Zwerfkat

Helaas komt het nog te vaak voor dat katten of zelf kittens op straat gezet worden door onbekende redenen. De katten worden in diverse hoedanigheden achtergelaten: gezond, ziek, schuw, gewond of tam. Gelukkig bestaat zwerfkat.com die hier een hele belangrijke rol in speelt. Soms komen katten verschrikkelijk bang of onzeker binnen waardoor ze de neiging krijgen zich steeds te willen verstoppen. Na weken van verzorging lukt het dan toch weer toenadering te vinden met één van de verzorgers en zoeken deze katten weer een nieuw baasje. Tijdelijk worden deze katten geplaatst in opvang gezinnen, daar kunnen ze weer in een sociale omgeving bij komen van hun avonturen. 

De vrijwilligers hierachter werken allemaal enkele uurtjes per week om dit mogelijk te maken waarbij de taken verdeeld zijn in o.a. telefonische meldingen aannemen, (aangereden) katten ophalen, sponsors aanschrijven etc. Er zijn diverse mogelijkheden wanneer u een steentje wilt bijdragen!